W oparciu o czas trwania podróży pracownikowi przysługują dwie diety. Należność z tego tytułu powinna zostać jednocześnie obniżona o dwa posiłki – obiad pierwszego dnia i śniadanie drugiego dnia. Posiłek regeneracyjny nie obniża diety.

Dietę ustalamy w zależności od długości trwania podróży krajowej:

  1. jeśli trwa nie dłużej niż dobę: a) poniżej 8 godzin – dieta nie przysługuje, b) od 8 do 12 godzin – 1/2 diety, c) powyżej 12 godzin – przysługuje w pełnej wysokości;
  2. jeśli trwa dłużej niż dobę, za każdą rozpoczętą dobę przysługuje dieta w pełnej wysokości, a za niepełną, ale rozpoczętą dobę: a) do 8 godzin – 1/2 diety, b) ponad 8 godzin – dieta w pełnej wysokości.

Przez dobę rozumiemy kolejne 24 godziny od rozpoczęcia podróży. Wyjazd służbowy pracownika trwał dobę i 13 godzin, a zatem w oparciu o czas wyjazdu przysługiwałyby mu dwie pełne diety (90 zł).

Zobacz w LEX: Podróż służbowa pracownika – skutki składkowe i podatkowe - szkolenie online >

Czytaj również: Wyższe diety za krajowe podróże służbowe od 1 stycznia 2023 r.>>

Wyżywienie

Dieta nie przysługuje pracownikowi, jeżeli:

  1. podróż służbowa trwa krócej niż 8 godzin,
  2. za czas delegowania do miejscowości pobytu stałego lub czasowego pracownika,
  3. pracownik ma zapewnione bezpłatne całodzienne wyżywienie.

 

Jest także obniżana o zapewnione pracownikowi nieodpłatne posiłki, w tym również zapewnione w cenie noclegu (w praktyce będzie to najczęściej śniadanie hotelowe). Przez bezpłatny posiłek zapewniony pracownikowi rozumiemy posiłek, który pracownik uzyskał w związku z zatrudnieniem, którego koszt go nie obciążał. Obejmuje to posiłki nabyte przez pracodawcę wprost lub pośrednio przez niego opłacone (posiłek zakupiony przez pracownika za zgodą pracodawcy i rozliczny ze środków pracodawcy), zapewniony w cenie noclegu ale również zapewniony przez kontrahenta pracodawcy. W tym ostatnim przypadku istnieje ścisły związek możliwości nieodpłatnego (dla pracownika) spożycia posiłku w powiązaniu z zatrudnieniem. W oczywisty sposób na dietę nie wpływają posiłki spożyte u rodziny, znajomych itp.

Sprawdź w LEX: Czy pracownikowi przysługują diety w krajowej podróży służbowej gdy pracodawca zapewnia nocleg w hotelu, w którym nie wydaje się posiłków? >

Obniżenie o zapewnione posiłki następuje procentowo, przy zastosowaniu wartości wskazanych w rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z 29 stycznia 2013 r. w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej (Dz.U. z 2013 r., poz. 167). Nie można przyjmować obniżenia  wartość zapewnionego posiłku. Wartości procentowe należy ustalać od pełnej kwoty diety za dobę podróży krajowej:

  1. śniadanie –  25 proc. diety (11,25 zł),
  2. obiad – 50 proc. diet (22,50 zł),
  3. kolacja – 25 proc. diety (11,25 zł).

Zobacz procedury w LEX:

Rozliczanie krajowych podróży służbowych >

Rozliczanie zagranicznych podróży służbowych >

 

POLECAMY

Posiłki regeneracyjne

Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Pracodawca zapewnia posiłki pracownikom wykonującym prace:

  1. związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
  2. związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10oC lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25oC,
  3. związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimowy uważa się okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca,
  4. pod ziemią.

Czytaj w LEX: Zwrot kosztów podróży służbowej - przychód pracownika >

Pracodawca zapewnia również posiłki pracownikom zatrudnionym przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych.

Sprawdź w LEX: Czy diety z tytułu podróży służbowych należy pomniejszyć o wartość zakupów spożywczych? >

Posiłek regeneracyjny zapewniany jest w związku z wykonywaniem określonej pracy, w określonych warunkach. Inaczej niż przy przeznaczeniu diety, która przysługuje w związku z samym wyjazdem służbowym, bez względu na rodzaj realizowanych podczas niego zadań.

Posiłek regeneracyjny przysługuje w związku ze szczególnym zapotrzebowaniem organizmu, wykraczającym poza zwykłe wyżywienie. Zapewnienie go w trakcie trwania podróży służbowej nie wpływa w żaden sposób na dietę.

Zobacz procedurę w LEX: Rozliczanie podróży służbowych - dojazdy krajowe >

MRPiPS (pismo z 15 września 2014 r., Rzeczposp. PiP 2014/9963/5): - z uwagi na charakter i formę posiłków profilaktycznych, o których mowa w przepisach rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów, nie należałoby ich traktować jako bezpłatnego posiłku (np. obiadu) w kontekście par. 7 ust. 4 i par. 14 ust. 2 rozporządzenia dotyczącego świadczeń delegacyjnych.

Czytaj w LEX: Podróż służbowa zleceniobiorcy >

Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy (interpretacja indywidualna z 22 sierpnia 2013 r., sygn. ITPB2/415-538/13/MM): - stwierdzić należy, że w sytuacji, gdy obowiązek zapewnienia posiłków profilaktycznych dla pracowników będących w podróży służbowej – stosownie do przepisów prawa pracy - jest niezależny od obowiązku wypłaty im diety za czas trwania tej podróży, wówczas całość przysługującej pracownikowi diety zwolniona jest z opodatkowania na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 16 lit. a) ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

W związku z tym obiad drugiego dnia kwalifikowany jak posiłek regeneracyjny  nie obniży należnych diet. Obniżenie nastąpi o obiad pierwszego dnia (o 22,50 zł) oraz śniadanie drugiego dnia (11,25 zł). Z tytułu diet pracownikowi przysługuje 56,25  zł.

Czytaj w LEX: Podróż służbowa w kosztach podatkowych pracodawcy >